Dokters beantwoorden vragen: TM en beroerte

Dokters Cesar Molina en Robert Schneider, beide experten op het gebied van hart- en vaatziekten met jarenlange ervaring rond het effect van Transcendente Meditatie op het voorkomen van een beroerte, beantwoorden enkele veelgestelde vragen.

Vermindert de praktijk van de Transcendente Meditatie techniek de risicofactoren voor een beroerte?

Dr Molina: Er is aangetoond dat Transcendente Meditatie carotis atherosclerose, de verdikking van de halsslagader vermindert. Halsslagader atherosclerose, na hoge bloeddruk, is een van de top drie risicofactoren voor een beroerte. (De drie belangrijkste risicofactoren zijn hoge bloeddruk, atriumfibrilleren en carotis atherosclerose.) Het Transcendente Meditatie programma heeft ook aangetoond dat het hypertensie vermindert.

Beveelt u de Transcendente Meditatie techniek aan om de risicofactoren voor een hartaanval en beroerte te verminderen?

Dr Molina: Eigenlijk, beveel ik de Transcendente Meditatie techniek voor iedereen aan want je hoeft niet ziek te worden om te mediteren.

Er zijn studies die aantonen dat de Transcendente Meditatie techniek de levensduur verlengt en cardiovasculair overlijden vertraagt, in vergelijking met groepen die niets deden, reguliere medische zorg kregen of andere ontspanningstechnieken beoefenden De TM-techniek vermindert de risicofactoren voor hart-en vaatziekten en beroerte.

De Transcendente Meditatie techniek is een zeer eenvoudige mentale techniek, en indien regelmatig beoefend, wordt het geassocieerd met een afname van de bloeddruk, een verbeterde neuro-fysiologische integratie en endocriene integratie. Het is een proces waarmee hoge bloeddruk verlaagt, atherosclerose afneemt, en dat je tegelijkertijd meer wakker, alert, helder en gelukkig maakt.

Ik heb onlangs een beroerte gehad.. Zal het beoefenen van de TM-techniek mijn kansen verkleinen om opnieuw een beroerte te krijgen?

Dr Molina: Het hebben van een beroerte is een belangrijke risicofactor voor het hebben van daarop volgende beroertes. Het beoefenen van de Transcendente Meditatie techniek, samen met de aanbevelingen van uw arts (zoals anti-bloedplaatjes medicijnen, statines en anti-hypertensiva), kan de kans op een herhaling van een beroerte verkleinen.

Dr Schneider: Onderzoek toont aan dat het beoefenen van het Transcendente Meditatie-programma risicofactoren voor een recidieve beroerte, zoals hoge bloeddruk, vermindert. De TM praktijk helpt ook om van een beroerte te herstellen, dankzij de effecten op de verbetering van de integratie in de hersenen en het mentaal functioneren. Zo heeft professor Lubimov, een lid van de Russische Academie van Medische Wetenschappen, gevonden dat de Transcendente Meditatie techniek de reservecapaciteit van de hersenen stimuleert, wat resulteert in een verbeterde snelheid en efficiƫntie van de hersenen-lichaam coƶrdinatie.

Wat doet de praktijk van Transcendente Meditatie,naast het verlagen van de bloeddruk, om het risico van een beroerte te verkleinen?

Dr Schneider: De Transcendente Meditatie techniek vermindert het risico op een beroerte door het verminderen van atherosclerose en cardiovasculaire risicofactoren. De risicofactoren voor een beroerte zijn in principe hetzelfde als de risicofactoren voor coronaire hartziekte, waaronder aderverkalking, hoge cholesterol en het metabool syndroom.