Dokters beantwoorden vragen: TM en Cholesterol

Dokters Kaplan, Molina, en Schneider zijn alledrie top experten op het gebied van hart- en vaatziekten, met jarenlange ervaring rond het effect van TM in dit gebied. Zij beantwoorden enkele veelgestelde vragen rond cholesterol.

Kan de TM-techniek helpen bij het controleren van zowel bloedsuiker als cholesterol? Hoe zit het met het overgewicht?

Dr Kaplan: Er is bewijs nu van een goed gecontroleerde wetenschappelijke studie gepubliceerd in Archives of Internal Medicine in 2006 dat de TM-techniek de componenten van het “metabool syndroom”kan verminderen, een belangrijke oorzaak van slechte gezondheid en voortijdige dood. PatiĆ«nten met het metabool syndroom hebben karakteristiek last van overgewicht, een hoge bloeddruk, een verhoogde bloedsuiker en triglyceriden, en een lage HDL (goede) cholesterol.

Kan Transcendente Meditatie het cholesterolgehalte verlagen?

Dr Molina: In een studie gepubliceerd in het Publicatieblad van de Israƫlische Medical Association, rapporteerden onderzoekers een significante daling van de totale cholesterol bij mensen met de praktijk van de Transcendente Meditatie techniek. Dus ja, de Transcendente Meditatie techniek is een effectieve manier om de totale cholesterol te verlagen.

Er wordt tegenwoordig heel veel nadruk gelegd op het verlagen van cholesterol, en zo hoor je veel reclame voor cholesterol medicijnen op TV. Maar we moeten niet vergeten dat een hoge bloeddruk in feite de belangrijkste risicofactor is voor zowel een beroerte als coronaire hartziekten. Onderzoeken hebben consistent een daling van de bloeddruk aangetoond bij mensen die de Transcendente Meditatie techniek beoefenen. Dus we moeten de kracht van het verlagen van de bloeddruk niet onderschatten. ongeacht of iemand al dan niet een hoog cholesterol gehalte heeft.

Ik neem al jaren statines. Kan ik daarmee stoppen als ik de Transcendente Meditatie techniek ga beoefenen?

Dr Schneider: Dat is mogelijk. Een paar studies hebben een verlaagde serum cholesterol gemeld als gevolg van het beoefenen van de Transcendente Meditatie techniek. Zoals met alle medische aandoeningen, is het raadzaam om het advies van uw arts of zorgverstrekker te volgen voordat u iets wijzigt aan de voorgeschreven medicatie of andere behandeling methoden.

Dr Molina: Het zou kunnen. Het Transcendente Meditatie-programma is geassocieerd met een daling van de totale cholesterol in de onderzoeken, maar er is geen grote, formele studie die de vergelijking maakt met statines. En daarom, voor mensen die behoefte hebben aan statines, iemand die bijvoorbeeld een hartaanval heeft gehad, zou ik het Transcendente Meditatie-programma niet gebruiken in plaats van statines. In die gevallen zou ik aanraden om de Transcendente Meditatie techniek te gebruiken als aanvulling op statines en niet in plaats van hen. De Transcendente Meditatie techniek is een zeer krachtige aanvulling, en zou in feite een beter resultaat kunnen geven dan statines maar we hebben die gegevens nog niet.