Dokters beantwoorden vragen: TM en epilepsie

Dr KragJames Krag, MD, is lid van de American Psychiatric Association, en voorzitter van de Psychiatrische Vereniging van Virginia, een staat in de V.S. met 8 miljoen inwoners. Hij is momenteel medisch directeur van Liberty Point, een residentiƫle behandeling voor adolescenten met psychiatrische problemen.

V: Kunnen mensen met epilepsie de Transcendente Meditatie techniek beoefenen?

Dr Krag: Mensen met convulsies kunnen de Transcendente Meditatie zeker techniek oefenen. De drempel voor epileptische aanvallen wordt vaak verlaagd wanneer de persoon angstig of moe is. Sinds de Transcendente Meditatie techniek stress vermindert en meer neurologische stabiliteit produceert, moet de praktijk van de TM-techniek nuttig zijn. En een persoon met convulsies kan uiteraard genieten van alle andere voordelen van de Transcendente Meditatie techniek, zoals een betere cardiovasculaire gezondheid, minder stress, verbeterde interpersoonlijke relaties en een rustigere, meer gerichte geest.

Zal de praktijk van de Transcendente Meditatie de behoefte aan anti-epileptische geneesmiddelen verminderen?

Dr Krag: Het zou onverstandig zijn om met Transcendente Meditatie te beginnen met de verwachting dat medicatie kan verminderd worden. Echter, als er na verloop van tijd een afname van de aanvallen is, dan zou uw neuroloog waarschijnlijk wel bereid zijn om de medicatie dosis geleidelijk aan met kleine stappen te verminderen om zo de verdere behoefte ervan te beoordelen.