Dokters beantwoorden vragen: TM en hartfalen

 Dokters Schneider en Kaplan zijn top experten op het gebied van hart-en vaatziekten, met jarenlange ervaring rond het effect van Transcendente Meditatie op hartfalen. Zij beantwoorden enkele veelgestelde vragen.

V: Kunnen hart-en vaatziekten worden voorkomen? Is het mogelijk bijvoorbeeld om het verloop van een ernstige aandoening, zoals hartfalen, te veranderen?

Dr Schneider: hartfalen is het eindresultaat van vele vormen van hart-en vaatziekten, zoals coronaire hartziekten of hypertensieve hart-en vaatziekten. Van de mensen die aan hartfalen leiden sterven 50% binnen de 5 jaar.

Chronisch hartfalen is zeer moeilijk te behandelen met medicijnen, of zelfs chirurgische ingrepen. Onderzoek op de Transcendente Meditatie techniek, uitgevoerd aan de Universiteit van Pennsylvania heeft echter uitgewezen dat personen die de conventionele behandelingen volgen voor hartfalen, gecombineerd met twee keer per dag 20 minuten Transcendente Meditatie in hun routine, significante verbeteringen van hartfalen aangeven in de zes minuten looptest in vergelijking met een controle groep die dezelfde conventionele behandeling kreeg in combinatie met gezondheidsvoorlichting.

V: Kan het Transcendente Meditatie programma ook helpen om depressie te verlichten bij hartpatiënten?

Dr Schneider: Ja. In het onderzoek naar hartfalen dat we hebben besproken, toonden dezelfde personen een verbetering van de kwaliteit van leven en van geestelijke gezondheid naast de verbeteringen in de fysieke capaciteit van het functioneren van het hart, zoals blijkt uit een klinisch significante vermindering van de depressie in de Transcendente Meditatie beoefenaars in vergelijking met controles.

Dit toont aan dat het toevoegen van een effectief programma voor lichaam-geest interventie aan de gebruikelijke medische behandeling resulteert in significante verbeteringen in zowel de fysieke en mentale gezondheid bij patiënten met hartfalen. Dit is een opmerkelijke medische ontdekking, en het is zeer eenvoudig te implementeren op een brede basis.

V: Kan iemand met een al verzwakte hart, en het risico van congestief hartfalen baat hebben bij de praktijk van de Transcendente Meditatie techniek?

Dr Kaplan: Een recente studie gepubliceerd in het wetenschappelijk vaktijdschrift Etnicity illustreert de verbetering in metingen van congestief hartfalen, waaronder inspanningstolerantie, na slechts drie maanden van regelmatige beoefening van de TM-techniek