Het effect van TM op depressies

Stress speelt een zeer belangrijke rol bij het ontstaan van depressies. Als de hersenen onder stress moeten functioneren beïnvloed dit de productie van het “gelukshormoon” serotonine, wat kan leiden tot depressies. Anti-depressieve medicijnen proberen de symptomen van depressies te behandelen door op kunstmatige manier het serontonine gehalte te regulariseren. Dit maakt een patiënt afhankelijk van de medicijnen om normaal te kunnen functioneren, maar het geneest de patiënt helemaal niet.

Bij Transcendente Meditatie beoefening gaan er 2 dingen simultaan gebeuren. Allereerst komt het lichaam in een diepe toestand van ontspanning, waardoor zelfs onze diepste spanningen zich gaan “ont-spannen”. De hersenen en het lichaam gaan zich habitueren aan deze ontspannen toestand, zodat we ook meer ontspannen kunnen blijven tijdens de activiteit. Dit neemt de oorzaak van depressies weg, omdat op lange termijn de serotonine productie in onze hersenen gestabiliseerd wordt.

serotoninTen tweede wordt ook de serotonine productie zelf rechstreeks beïnvloed door de ervaring van transcenderen. De oude geschriften beschrijven transcenderen als een ervaring van zuivere gelukzaligheid, en moderne metingen kunnen bevestigen dat effectief het serotonine gehalte na TM beoefening fel gestegen is. (referentie: Journal of Neural Transmission 1976 39: 257-267)

Het gevolg is dat depressies spontaan gaan verdwijnen. Er is zeer veel wetenschappelijk onderzoek gedaan rond het effect van TM op depressies. U kan dit onderzoek bekijken op de TM website: onderzoek depressies.

Recent onderzoek in samenwerking met de San Francisco Unified School District vond dat er zowel bij leerkrachten als leerlingen zeer significante dalingen van depressies waren nadat ze de TM techniek geleerd hadden. De p-waardes bij zowel leerlingen als leerkrachten lagen zeer laag (p=.0002 voor leerlingen, p=.0001 voor leerkrachten) wat een zeer groot en een zeer consistent effect aanduidt. (zie wat betekend een p-waarde)

Voor meer info over het effect van TM op depressies ga naar dokters beantwoorden vragen: TM en depressie (jeugd) of TM en depressie (volwassenen)

student_wellness_01

faculty_wellness_01