Stressvrije scholen: Succesverhalen van rond de wereld

ADHD-genezen-door-Transcendente-Meditatie

  • Britse en Brazilliaanse regering ondersteunen stressvrije scholen programma
  • Transcendente Meditatie: Het geheim van de meest succesvolle school ter wereld
  • Hoofd van 20.000 man onderwijspersoneel in San Fransisco wil TM in elke school in Amerika
  • New York Times plaatst “TM in scholen” bovenaan hun lijst van beste ideeën van het jaar (2005)
  • Meer dan 700 scholen wereldwijd gebruiken het stressvrije scholen programma
  • Palestijnse school stressvrij: van de rand van de afgrond naar topschool in Israël
  • Vele beroemdheden ondersteunen stressvrije scholen, waaronder David Lynch, Oprah Winfrey, Paul McCartney, Clint Eastwood, Ellen Degeneres, en George Lucas
TM: Het geheim van de meest succesvolle school ter wereld

De Maharishi School of the Age of Enlightenment (MSAE), in het dorpje Fairfield, Iowa in de V.S., is een school zoals alle andere, met dat verschil dat al 25 jaar alle studenten gedurende hun hele schoolcarrière twee keer per dag 10 tot 15 minuten samen de Transcendente Meditatie techniek beoefenen, waarmee het de eerste school ter wereld was die het stressvrije scholen programma gebruikte.

En de resultaten mogen er wezen, resultaten die geen enkele andere school ter wereld hun kan nadoen. Ondanks het feit dat scholieren die aankomen in deze school een gewone, gemiddelde intelligentie hebben, scoren systematisch in de top 1% van de V.S. op gestandaardiseerde academische tests tegen dat ze afstuderen, en 95% gaat verder met universiteitsstudies. Ze doen jaarlijks mee aan allerlei staatscompetities tegen 391 andere middelbare scholen in de staat Iowa. Iowa heeft het hoogste onderwijsniveau in de hele V.S. en toch hebben de MSAE studenten meer dan 120 staatscompetities gewonnen, in diverse gebieden zoals sport, theater, wiskunde, fotografie, wetenschap, poëzie, taalkunde en vele andere. Ze verslagen systematisch de gespecialiseerde scholen in hun eigen gebied van specialisatie. (zie lijst van competities die MSAE gewonnen heeft)

stressvrijescholenMaar het is in creatieve competities dat de MSAE scholieren echt uitblinken. Destination Imagination organiseert elk jaar een wereldwijde “creative problem solving” competitie, waar de 100.000 meest creatieve studenten ter wereld aan deelnemen, in lokale en nationale competities, waarvan de winnaars deelnemen aan een serie van wereldfinales. De MSAE studenten hebben de laatste 10 jaar 4 wereldfinales gewonnen, en eindigden in de top 10 in verschillende andere. Er is geen enkele andere school ter wereld die dit succes ooit bereikt heeft.

Het uitzonderlijk succes van deze school heeft Oprah Winfrey geïnspireerd om een documentaire te maken over Fairfield. Zie videoclip op Oprah’s website (engels)

Ook de krant New York Times was geïnspireerd. Eind 2005 plaatste het NYT Magazine “TM in scholen” op de eerste plaats op hun lijst van beste ideeën van het jaar. (zie NY Times artikel Accredited Bliss). Sindsdien wordt de Transcendente Meditatie techniek gebruikt als een standaard onderdeel van het lesprogramma in meer dan 700 scholen rond de wereld.

Directeur van MSAE komt naar België. Schrijf u in voor de presentaties van Dr Asley Deans, directeur van MSAE, in België (17 tot 28 Februari 2014) meer info
Hoofd onderwijs San Francisco wil TM in elke school in V.S.

Schooldirecteur Jim Durke besefte dat iets moest gebeuren, want zijn school, in de armste buurt van San Francisco was tenonder aan het gaan: alsmaar meer stress, drugs en geweld, het hoogste aantal schorsingen in de regio, en alsmaar verslechterende academische prestaties.

Toen hij de succesverhalen over TM in het onderwijs hoorde besloot hij ervoor te gaan. Hij had niets meer te verliezen. Hij kreeg ondersteuning voor het experiment van het hoofd van onderwijs in San Francisco, Carlos Garcia. Garcia merkte dat er heel wat vooroordelen waren rond TM, maar voor hem telden alleen de resultaten. Als het werkt, dan werkt het. Ze noemden hun programma “Quiet Time”

Zodra de kinderen in de school de TM techniek leerden ging de school door een volledige transformatie, die wetenschappelijk werd bevestigd door gedetailleerd onderzoek in samenwerking met de Board of Education van San Francisco. Stress, geweld en drugs verminderden, academische prestaties verbeterden en het aantal schorsingen daalde van het hoogste naar het laagste aantal in de hele stad. Schooldirecteur Jim Durke mocht in 2008 van President Bush de onderscheiding van “schooldirecteur van het jaar” ontvangen vanwege de drastische transformatie die zijn school had ondergaan.

dierke_officialHet “Quiet Time” [TM in scholen] programma is het meest effectieve programma dat ik in 40 jaar onderwijs ben tegengekomen om stress en geweld in het onderwijs aan te pakken.
James Dierke. 2008 Amerikaanse schooldirecteur van het jaar

Sindsdien is het experiment uitgebreid naar 10 andere scholen in San Francisco, met nog minstens 10 extra scholen op de wachtlijst. Carlos Garcia, hoofd van 20.000 man onderwijspersoneel in de regio, pleit intussen hartstochtelijk voor invoering van de Transcendente Meditatie techniek in alle scholen van de V.S. Bekijk de video van James Dierke en Carlos Garcia

Alle verbeteringen in de scholen in San Francisco zijn tot in de kleinste puntjes wetenschappelijk onderzocht door het San Francisco Unified School District. Meer dan 20 studies hebben de resultaten van het Quiet time programma bevestigd. Zie onderzoek San Francisco (engels)

George Lucas plaatste onlangs een videodocumentaire over het TM project in San Francisco op edutopia, de site van zijn stichting ter promotie van nieuwe methodes in het onderwijs. zie TM Edutopia Video.

Meer dan 1000 scholen in de V.S. staan op de wachtlijst om TM in te voeren.

regeringen ondersteunen TM in onderwijs

De Maharishi School in Skelmersdale in Noord Engeland, waar Transcendente Meditatie een standaard deel van het curriculum is, is na 20 jaar bestaan als privéschool nu erkend door de regering als openbare school, waardoor ze recht hebben op publieke fondsen. De hoofdreden voor de erkenning was de spectaculaire resultaten die de studenten van de Maharishi School jaar na jaar bleven behalen.

In 2002 werd er een nationale ranking gedaan van alle 4400 scholen in Engeland. De Maharishi school belande op nr. 14. Maar in tegenstelling tot elke andere school in de top 10, die alleen maar hun reputatie van top school konden behouden door alleen de slimste studenten toe te laten, had de Maharishi school altijd een open deur voor iedereen die er wilde komen. De belangrijkste krant in Liverpool maakte onlangs een reportage en concludeerde: “The results of the Maharishi school children put Eton and Westminster [de 2 top elite scholen van Engeland] to shame.”. Drie andere Maharishi Scholen gaan in de volgende jaren hun deuren openen, met financiële steun van de Britse regering.

Als resultaat van het enorme succes van de scholen projecten waar Transcendente Meditatie is ingevoerd heeft de regering in Brazillië recent beslist om Transcendente Meditatie een standaard deel van het curriculum te maken in alle publieke scholen in het land, voor bijna 30 miljoen scholieren. Dit project zal gedurende de komende paar jaren uitgevoerd worden. Dilma Rousseff, de president van Brazillië is zelf een enthousiaste TM beoefenaar.

Ook in Mexico heeft de regering beslist om TM alvast in 250 scholen in te voeren.

Palestijnse school stressvrij

Van de rand van de afgrond naar topschool in Israël

Er was zeer veel interesse rond de voorstelling van het stressvrije scholen programma in Israël, maar het was een Palestijnse schooldirecteur die als eerste de stap zette om het programma in zijn school in te voeren. Zijn school in het dorpje Daburia stond op het punt van sluiten. Er was zoveel stress, pesterijen en geweld dat zowel de kinderen als de leraren het elders gingen zoeken. De school liep gewoon leeg. Schooldirecteur Nagib Atrash bracht de Transcendente Meditatie techniek naar zijn school, voor zowel leraren als studenten. Er waren geen Palestijnse TM leraren dus werd aan Joodse TM leraren gevraagd om naar het dorp te komen en de leerkrachten kinderen te onderrichten. Het bleek evenzeer, evengoed te werken. De stress verdween, en academische prestaties gingen er op vooruit. De volgende twee jaren, in 2008 en 2009 won de school de National Education Award twee jaren op rij. De National Education award wordt elk jaar uitgereikt door het ministerie van onderwijs aan 5 scholen in Israel ter erkenning van uitzonderlijke resultaten in het onderwijs. Zie TM in Palestina video

Speciale sponsoring voor onderwijspersoneel

David Lynch, de beroemde Hollywoodregisseur die zelf al 40 jaar TM beoefent, heeft in 2005 een stichting opgericht om TM in het onderwijs financieel te ondersteunen. Sindsdien zijn er tientallen andere beroemde TM beoefenaars die TM in het onderwijs volledig ondersteunen, ondermeer Paul McCartney, Oprah Winfrey, Katy Perry, Sheryl Crow, Jerry Seinfeld, Moby, Gwyneth Paltrow, Liv Tyler en vele anderen. Ook Microsoft onderstuent de David Lynch Foundation. In maart besliste Microsoft zelfs om alle donaties van private personen aan deze stichting te verdubbelen. Voor elke $ die een privaat persoon doneerde, gaf Microsoft er 1$ bij.

De David Lynch foundation is bereid om het eerste pilootproject rond TM in het onderwijs in een Belgische school financieel te ondersteunen, mogelijk zelfs tot 100% van de implementatiekosten, afhankelijke van de mogelijkheden.

Er zijn echter een aantal stappen die moeten gezet worden vooraleer een school klaar is om deze techniek een integraal deel van het onderwijs te maken. Ervaring heeft ons geleerd dat als eerste stap de schooldirecteur en tenminste een aantal leerkrachten zelf de techniek leren, zodat ze voor zichzelf de voordelen van transcenderen kunnen ontdekken.

Daarom heeft de stichting nu beslist om de cursusbijdrage om TM te leren voor 50% te sponsoren voor al het onderwijspersoneel in Vlaanderen. Elke leerkracht heeft zo de mogelijkheid heeft om de techniek te leren kennen, maar ook personeel in overheidsdiensten gerelateerd aan onderwijs mogen van deze sponsoring gebruik maken.

Meer info over transcenderen en TM zelf vindt u op: 8 feiten die u moet weten hoe een cursus om TM te leren eruit ziet, en wat de standaard cursus bijdragen zijn kan u vinden op TM cursus. Voor een sponsoring aanvraag te doen via de David Lynch Foundation ga naar DLF Sponsoring

Voor nog meer succesverhalen over TM in het onderwijs ga naar de David Lynch Foundation website (Engels)