2. Een techniek: geen religie of levenswijze.

TM leren vereist geen enkele verandering in levensstijl of religie. Het is een zuiver praktische techniek die in alle culturen en religies beoefend wordt om een ervaring te hebben die alle gebieden van het leven goed blijkt te doen.

Transcenderen is juist een ervaring waardoor we meer onszelf worden, niet iemand anders. Mensen die TM leren merken meestal dat ze een grotere appreciatie krijgen voor hun eigen cultuur en religie, omdat dit een deel is van wie ze zijn.

Er zijn ook geen enkele voorschriften rond verandering van levensstijl wanneer men TM leer. Dit wil echter niet zeggen dat er zich geen veranderingen zullen voordoen. Veel mensen merken dat ze meer in harmonie komen met hun eigen lichaam, en langzaam aan ook beter naar hun lichaam leren luisteren. Als mensen spontaan minder roken, drinken of drugs gebruiken wanneer ze TM leren, is dit hier een gevolg van. Enerzijds hebben ze het niet meer nodig om zich goed te voelen, anderzijds begint het lichaam een sterkere boodschap te geven dat het misschien toch niet zo goed is.