8. Terugbetaald door de ziekenfondsen?

Echte gezondheidszorg zorgt ervoor dat mensen gezond blijven, door de oorzaak van ziektes te behandelen. Wanneer vandaag de ziekenfondsen het geld van de belastingbetaler gebruiken mensen met gezondheidsproblemen financieel te ondersteuen is het meestal al te laat, en genezen is meestal vele malen duurder dan voorkomen.

Honderden wetenschappelijke studies hebben intussen aangetoond dat TM zo effectief is in het neutraliseren van stress, en het effectief voorkomen van ziektes, dat regeringen fortuinen zouden uitsparen door eens aan echte gezondheidszorg te gaan doen, ipv ons huidig systeem van ziekenzorg.

canada healthcareEen grootschalige studie in Canada bijvoorbeeld, koppelde 1400 TM beoefenaars  aan 1400 controle personen van dezelfde leeftijd en risicocategorie. De studie volgde de ziekteuitgaves van beide groepen gedurende 14 jaar op, 9 jaar voor de TM beoefenaars met TM begonnen, en 5 jaar daarna. Voor ze met TM begonnen lagen hun uitgaven iets hoger dan de controle groep, maar van zodra ze de TM techniek leerden begonnen de uitgaven te dalen. Na 5 jaar lagen hun uitgaven maar liefst 50% lager. Bij de oudere TM beoefenaars (ouder dan 65 jaar), normaal gezien de duurste groep voor de gezondheidszorg, lagen de uitgaven zelfs bijna 70% lager.

Een grootschalige studie in de V.S., waar de gezondheidsstatistieken van 2000 TM beoefenaars over 5 jaar werden vergeleken met de norm, vond een gelijkaardig resultaat: Een 50% daling in hospitalisatie opnames voor de jongere groep en een 70% daling voor de TM beoefenaars ouder dan 40 jaar.

NIHDe meest indrukwekkende onderzoeken rond TM zijn echter de onderzoeken rond hart- en vaatziekten in samenwerking met de National Institutes of Health, het gezondheids onderzoekscentrum van de Amerikaanse regering. Gedurende de laatste 20 jaar hebben zij meer dan $25 miljoen USD uitgegeven specifiek aan onderzoek rond het effect van TM op bloeddruk, diabetes, aderverkalking en hartaandoeningen, om tot de conclusie te komen dat het werkt, en dat het de enige alternatieve methode is die echt blijkt te werken. Dit wil zeggen: een verbetering die even goed of zelfs beter is als wat men met medicijnen kan verkrijgen, maar dan veel goedkoper en zonder neveneffecten. Een studie over 5 jaar met 200 hartpatienten vond dat er onder de TM beoefenaars 48% minder gevallen van hartaanval, beroerte of overlijden waren, een resultaat dat men tot hier toe nog nooit gezien had met een zuiver mentale behadeling. Hart- en vaatziekten zijn veruit de duurste gezondheids problemen die er zijn. Voor meer info rond deze studies ga naar TM en gezondheid op de TM website

Ondanks al dit wetenschappelijk bewijs wordt TM nog steeds niet terugbetaald in België. De TM organisatie heeft zich zelfs bereid getoond om een no-cure-no-pay programma met ziekenfondsen te bespreken, waar de ziekenfondsen alleen de kosten van de TM cursus terugbetalen indien er een bewezen verbetering plaatsvind, maar tot op heden heeft nog geen ziekenfonds in België zelfs op zulk een voorstel gereageerd.

De TM organisatie is een non-profit organisatie die niet de fondsen en lobby kracht van de farmaceutische industrie heeft om bepaald programmes erdoor te duwen. Zij kunnen alleen maar iets aanbieden dat werkt en hopen dat er vroeg of laat voldoende Belgen gaan eisen dat de ziekenfondsen hun belastingsgeld wat beter gaan besteden, zodat meer en meer mensen de kans krijgen om voor zichzelf te ontdekken wat transcenderen juist kan betekenen voor hun gezondheid.

Speciale sponsoring voor studenten en onderwijspersoneel.

DLF

De David Lynch Foundation is een organisatie die werkt met geld van donaties om TM in het onderwijs te kunnen brengen. Zij krijgen ondermeer steun van Microsoft en verschillende beroemde TM beoefenaars, waaronder Oprah Winfrey, Paul McCartney, George Lucas, Clint Eastwood, Martin Scorcese, Katy Perry, Gwenneth Paltrow, Hugh Jackman en vele anderen.

Om zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen in het onderwijs de kans te geven te ontdekken wat transcenderen voor het onderwijs kan betekenen sponsoren zij zelf 50% van de TM cursusbijdrage, zolang het ziekenfonds de TM cursus nog niet terugbetaald. Deze speciale actie loopt tot de zomer van 2013.

Hun belangrijkste doelstelling is echter om tenminste één volledige school te vinden die bereid is om TM in te voeren als deel van het school curriculum. In dit geval kunnen zij zelfs nog een veel groter deel van de kosten sponsoren, mogelijk zelfs de volledige kosten.

Voor meer info over de TM cursus en cursusbijdrages ga naar TM cursus

Voor de David Lynch Sponsoring aan te vragen ga naar DLF sponsoring.