Dokters beantwoorden vragen: TM en diabetes

Drs. Chaudhary, Schneider, en Molina zijn top experten in het gebied van hart- en vaatziekten met jarenlange ervaring rond de effecten van Transcendente Meditatie hierop. Zij beantwoorden enkele veelgestelde vragen over het effect van TM op diabetes.

Hoe kan de Transcendente Meditatie techniek type 2 diabetes beïnvloeden?

Dr Sandeep Chaudhary: Als je kijkt naar diabetes als een proces van een ziekte die zich manifesteerd in verschillende fasen, dan ontwikkelt de persoon in de beginfase insulineresistentie. Dit betekent dat uw insuline niet zo efficiënt werkt als het zou moeten, en dus uw bloed suikers beginnen te stijgen.

Als secundair gevolg is de alvleesklier gedurende tientallen jaren overwerkt en begint het minder en minder insuline af te scheiden. U heeft dus meer insuline nodig, maar uw alvleesklier kan niet meer produceren. In feite begint het langzaam begint af te sterven, want het is jarenlang overwerkt.

Onderzoek gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine in 2006 toont aan dat de praktijk van de Transcendente Meditatie techniek kan helpen tijdens het eerste stadium, door het verlagen van insulineresistentie. Hoewel het waar is dat al enige schade is aangericht aan uw alvleesklier over de vele jaren van ontwikkelen van diabetes, betekent dit niet dat je niet meer geholpen kan worden.

Dr Schneider: Stress hormonen zoals cortisol, adrenaline en noradrenaline verergeren insuline en glucose niveaus. Het verminderen van deze neurohormonen door de Transcendente Meditatie techniek helpt om glucose en insuline in evenwicht te brengen in het bloed. Dit helpt het metabool syndroom en diabetes te normaliseren.

Speelt stress een rol bij diabetes type 2?

Dr Sandeep Chaudhary: Ja, om dezelfde reden dat zij doet bij overgewicht. Wanneer je gestresst bent heb je over het algemeen hogere niveaus van het stresshormoon cortisol, dewelke insuline resistentie verhoogt. Je hebt ook de neiging om het verkeerde voedsel te eten, overmatig eten, en ‘s nachts eten, omdat slaappatroon de neiging hebben om uit balans te zijn bij mensen die angstig zijn.

‘S nachts eten is bijzonder slecht voor diabetici, omdat er een natuurlijke piek is in de groeihormonen rond 3 uur ‘s ochtends. Dit leidt tot een tijdelijke verhoging van de insulineresistentie en de daarop volgende hogere bloedsuikerspiegel. Als je iets gegeten hebt  om middernacht, kunnen bloedsuikers nog veel hoger springen als gevolg van dit groei hormoon effect. Dit maakt medicijnen minder effectief. Het is dus heel belangrijk om stress en angst te verminderen bij de behandeling van diabetes.

Zoals blijkt uit onderzoek, kan de Transcendente Meditatie techniek helpen door het verminderen van stress en het reguleren van slaappatronen, (zie beter slapen) zodat de persoon de hele nacht door slaapt en niet gaat eten om middernacht als gevolg van stress of angst.

Dr Molina: Aangezien de Transcendente Meditatie techniek een techniek is om stress te verminderen, en omdat diabetes kan worden verergerd door zowel de fysiologische en psychologische stress, is het logisch dat de regelmatige beoefening van de Transcendente Meditatie techniek de mogelijkheid geeft om diabetes beter onder controle te houden.

Hoe werkt de Transcendente Meditatie techniek om stress te verminderen?

Dr. Molina: Stress is het onvermogen van de fysiologie om een stabiele toestand, een evenwichtige staat van homeostase te behouden. Met de Transcendente Meditatie techniek is aangetoond dat het de neurofysiologische integratie verbeterd, waardoor het vermogen van de fysiologie om bij een uitdaging terug te keren naar deze stabiele staat vergroot. De uitdaging kan worden veroorzaakt door emotionele stress, lichamelijke stress of een onregelmatige dagelijkse routine. Door het vermogen van het lichaam om terug te keren naar homeostase te versterken,  vermindert de Transcendente Meditatie techniek het effect van stress, een belangrijke risicofactor voor diabetes, atherosclerose (aderverkalking) en vele andere ziekten.

Voor meer info hoe TM stress vermindert en het lichaam ook meer resistent maakt tegen stress zie waarom is TM zo effectief tegen stress?

Hoe kan het maken van betere voedingskeuzes helpen bij het verlagen van insulineresistentie?

Dr Sandeep Chaudhary: Als iemand gezonder voedsel begint te eten, zoals complexe koolhydraten, gezonde eiwitten en gekookte groenten met een hoog vezelgehalte, zal zijn alvleesklier de neiging hebben om minder insuline afscheiden, omdat hij zijn alvleesklier zo veel onder druk zet.

Als hij aan de andere kant junkfood eet, zullen zijn bloed suikers torenhoog de lucht in schieten, en daardoor zal de alvleesklier extra hard moeten werken om meer insuline af te scheiden, om de suikers omlaag te brengen.

waarom is de Transcendente Meditatie techniek zo efficiënt om insulineresistentie te verlagen?

Dr Sandeep Chaudhary: Onderzoek naar insuline resistentie, gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine in 2006, heeft aangetoond dat de beoefenaars van het Transcendente Meditatie programma een significante daling van insulineresistentie ervaren, zoals gemeten door HOMA. “HOMA” staat voor “homeostasis model assessment”, en is een maat van insuline niveau van een persoon.

Mensen met een stabielere bloedsuikerspiegel hebben de neiging om meer energie te hebben, terwijl mensen met hogere fluctuaties in hun bloedsuikers de neiging hebben om tijdens de hele dag meer vermoeidheid en minder mentale helderheid te ervaren. Medicatie kan  de schommelingen in het bloed suikers verminderen. Met de juiste medicinale kan de patiënt zich beter concentreren en beter door de dag gaan. Maar dat is op een biochemisch niveau, met de Transcendente Meditatie-techniek kan men veranderingen teweegbrengen op een veel fundamenteler niveau.

De Transcendente Meditatie techniek zorgt voor balans op het diepste niveau van de fysiologie-op het niveau van het bewustzijn zelf. Wanneer een interventie werkt op zo’n diep niveau, creëert het ook meer diepgaande veranderingen op het oppervlakkige niveau van de menselijke fysiologie. De TM-techniek maakt het mogelijk om wijzigingen op dit meest fundamentele niveau van het bestaan te maken, wat leidt tot grotere veranderingen en gezondere keuzes in het creëren van mentale en fysieke gezondheid. (zie in contact met ons “hogere zelf”???)

Het beoefenen van de Transcendente Meditatie techniek leidt, door het verminderen van angst en stress, niet alleen tot betere voedings keuzes, maar het eten wordt ook op een efficiëntere manier verteerd en opgenomen in het lichaam.

Als ik TM beoefen, moet ik dan minder insuline of diabetes medicijnen innemen?

Dr Sandeep Chaudhary: Het antwoord daarop is: “volg het advies van uw arts”. Onderzoek wijst uit dat als men begint met de praktijk van de Transcendente Meditatie techniek en begint gezonder te eten men inderdaad in het algemeen minder medicijnen zal nodig hebben. U kunt beginnen met het beoefenen van de Transcendente Meditatie techniek en het monitoren van uw insulinebehoefte met begeleiding van uw arts.

Ik heb een patiënt die al vele jaren diabetes had en vele medicijnen nam. Ze begon de Transcendente Meditatie techniek, aangevuld met meerdere sessies om de toxines te verwijderen uit haar lichaam en een gezonder dieet. Waar haar A1C-test (een maat van de gemiddelde bloedsuikerspiegel) begon op 9, wat relatief hoog is, is het uiteindelijk gedaald tot onder 7, wat ideaal is voor diabetici.

In mijn ervaring, als mensen de TM-techniek beginnen en meer in harmonie zijn met wat het lichaam nodig heeft, beginnen ook ze spontaan gezonder voedsel te eten.

Dr Schneider: Veel mensen zouden in staat moeten kunnen zijn om diabetes medicijnen te vermijden of hun dosis te verlagen. Zoals altijd, blijf uw conditie monitoren onder het toezicht van een gekwalificeerde dokter.

Veel mensen die gewichtsproblemen hebben lijden ook aan type 2 diabetes, correct?

Dr Sandeep Chaudhary: Ja. Het is genetisch. De meeste mensen met diabetes type 2 hebben een familielid die het ook heeft. Als een natie zijn we steeds meer zwaarlijvig, en als gevolg hiervan heeft elke volgende generatie een hogere insuline-resistentie dan de vorige generatie. Dit is een reden waarom type 2 diabetes  steeds vaker voorkomt bij kinderen.

Voeg daar onze nationale gewoonten van het eten van fast food, te weinig oefenen en een stressvolle levensstijl, en je hebt een land dat steeds meer en meer overgewicht geraakt en een hogere incidentie van type 2 diabetes heeft.

Dit is waar de Transcendente Meditatie-techniek kan echt helpen, want als mensen hun stress kunnen verminderen, en  twee keer per dag de tijd nemen om in harmonie met hun eigen aard te komen, kunnen ze opeens ontdekken: “He, ik ben niet meer continu zoveel aan het eten, nu dat ik niet zo angstig of gestresst ben”, of “Laten we een wandeling in de natuur gaan maken in plaats van voor de TV te zitten”. Zo kan je beginnen met veel van deze problemen terug recht te zetten.

Kan de Transcendente Meditatie techniek mijn risico op diabetes verminderen?

Dr Molina: De praktijk van de Transcendente Meditatie techniek, zelfs voor een korte periode, heeft aangetoond dat het insuline-resistentie vermindert en de bloedsuikerspiegel verlaagd, waardoor de risicofactoren op diabetes verminderen.

Sandeep Chaudhary, M.D.

Sandeep Chaudhary, M.D., earned a double board certification in both Internal Medicine and Pediatrics at Loma Linda University Medical School and later earned his board certification in Endocrinology at the University of California, San Diego. He is currently the Medical Director of Wellspring Endocrinology at Scripps Memorial Hospital in La Jolla, California.

César Molina, M.D., F.A.C.C.

César Molina, M.D., F.A.C.C., is Medical Director of the South Asian Heart Center at El Camino Hospital in Mountain View, CA. He is a graduate of Yale University School of Medicine and a fellow of the American College of Cardiology. Dr. Molina has recently appeared in the international edition of CNN discussing the benefits of diet and exercise in the treatment and prevention of coronary heart disease.

Robert Schneider, M.D., F.A.C.C., F.A.B.M.R.

Robert Schneider, M.D., F.A.C.C., F.A.B.M.R., has been awarded more than $20 million in grants from the National Institutes of Health (NIH) for his pioneering research on natural approaches to heart disease. Dr. Schneider is the author of Total Heart Health and 100 medical research articles, and he has been featured in more than 1,000 media reports, including CNN Headline News, The New York Times, and Time magazine.