Dokters beantwoorden vragen: TM en jeugdstoornissen

Christopher Clark, MD, is afgestudeerd aan Yale University  School of Medicine, Department of Psychiatry, en een ontvanger van een kind psychologie fellowship van de Universiteit van Washington. Hij heeft meer dan 20 jaar geneeskunde  beoefend en is momenteel psychiater in Vero Beach, Florida.

William Stixrud, Ph.D., is een klinisch neuropsycholoog en directeur van William Stixrud & Associates in Silver Spring, Maryland, een instelling die gespecialiseerd is in leerproblemen door aandacht en sociale / emotionele stoornissen. Dr Stixrud is eveneens verbonden aan het Children’s National Medical Center in Washington, DC

V: Kunnen kinderen TM leren? En, zo ja, zijn er negatieve bijwerkingen?

Dr Clark: Kinderen kunnen de Transcendente Meditatie techniek beginnen op de leeftijd van tien jaar. Er zijn geen nevenwerkingen. Onderzoek heeft alleen positieve prestaties gevonden, zoals meer aandacht, helderheid van geest, verbeterde cijfers op school, een hogere intelligentie, meer creativiteit en gevoel van eigenwaarde. Kinderen jonger dan tien kunnen een speciale kindertechniek leren, die ook een harmonieus en stabiliserend effect blijkt te hebben.

V: Iedereen is wel eens nerveus, maar mijn dochter is echt gevoelig. Ze heeft angstaanvallen als er een wiskunde test aankomt, en bijna alles kan haar opjagen. Is dit normaal?

Dr Stixrud: Angst komt zeer vaak voor bij kinderen. In feite zijn er veel, heel veel kinderen met angststoornissen die niet zijn gediagnosticeerd omdat mensen angst bij kinderen onvoldoende serieus nemen. Zij moeten serieus worden genomen, want angst is de toegangspoort tot andere geestelijke gezondheidsproblemen, in de zin dat als je naar mensen kijkt die depressief zijn als volwassenen, ze bijna allemaal een geschiedenis van angst in de kindertijd hebben.

Een van de top experts in de wereld op gebied van stress denkt dat depressie het gevolg is van een versleten stress-respons. Met andere woorden, als je als kind vaak angstig bent, en je vecht- of vlucht reactie is voortdurend bezig om je te beschermen en je hersenen en je lichaam te verzadigen met stress hormonen, kan dat voor een tijdje werken. Maar uiteindelijk raakt het stress response systeem versleten, en geef je het op.

De meeste angststoornissen bij kinderen, of het nu om een paniekstoornis gaat, om verlatingsangst, of om een meer algemene angststoornis, zijn van voorbijgaande aard, wat betekent dat ze weggaan. Maar bij een groot deel van kinderen met angstproblemen, keren ze terug, en nogmaals, de beste voorspeller van latere psychische problemen is angst in de kindertijd.

Dat is de reden waarom de experts zeggen: “Je moet het behandelen.” Als je een angstig kind hebt,moet je het behandelen, niet alleen om zijn lijden te verlichten, maar ook omdat, als je het niet behandelt, het waarschijnlijk erger wordt. Als hun angst problemen effectief behandeld worden, is er een significante daling van de kans dat ze depressie, of verslavend gedrag, of andere vormen van psychische problemen gaan ontwikkelen. Dus, de behandeling van angst is erg belangrijk.

V: Welke behandeling kan mijn dochter helpen?

Dr Stixrud: Een van de best gedocumenteerde manieren om angst aan te pakken bij kinderen is om ze te leren om zich diep te ontspannen. Ik denk dat Transcendente Meditatie een zeer belangrijk instrument wordt , niet alleen in de behandeling van kinderen met angstproblemen, maar ook in de preventie van angststoornissen. Dit komt omdat angststoornissen in principe overeen komen met een hyperactieve vecht- of vlucht reactie. En we weten uit onderzoek dat na verloop van tijd, de praktijk van het Transcendente Meditatie programma deze vecht- of vlucht reactie normaliseert, of in toenemende mate efficiënter maakt.

V: Is een bepaalde hoeveelheid van stress niet goed voor ons?

Dr Stixrud: Het is niet zo dat we willen dat mensen geen angst voelen. Als er iets bedreigend op je afkomt, wil je wat angst hebben, je wilt wat stress voelen, want dat is wat je uit de buurt houdt van een roofdier of een gevaarlijke situatie. De natuur heeft ons geprogrammeerd om te kunnen omgaan met gevaar door de vecht- of vlucht reactie.

Wat we willen is een optimale stress response, zodat wanneer we in een echte noodsituatie komen, we ermee kunnen omgaan. Maar daarna gaat het weg, en kunnen onze stress hormonen zich normaliseren, zodat we ons niet chronisch angstig, of bezorgd, of obsessief voelen. Transcendente Meditatie kan een enorm belangrijke rol spelen in het inenten van kinderen tegen angst en de problemen die groeien uit chronische angst in de kindertijd en adolescentie.

V: Mijn tiener zoon is niet alleen angstig, maar hij is ook vaak depressief. Is de Transcendente Meditatie techniek iets dat kan helpen?

Dr Clark: Angst en depressie zijn de symptomen van stress. Kinderen en adolescenten worden vaak geconfronteerd met stress zowel thuis als op school, net zoals volwassenen doen in hun werk en in hun relaties. Onderzoeken hebben aangetoond dat de TM- techniek niet alleen de stress vermindert, het verhoogt innerlijk geluk, en resulteert in een verbeterde flexibiliteit, sociale vaardigheden en zelfvertrouwen. Als kinderen en jongeren het Transcendente Meditatie programma leren, hebben ze de neiging om goedkeuring van binnenuit te vinden en hebben ze dit minder nodig van buitenaf, wat leidt tot een grotere zelfstandigheid en minder invloed van sociale druk.

Onderzoek toont aan dat met de regelmatige beoefening van de Transcendente Meditatie techniek, studenten aanzienlijk verbeteren in academische prestaties en sociale vaardigheden. Een treffend voorbeeld van een school waar leerlingen de Transcendente Meditatie techniek beoefenen is de Maharishi School of the Age of Enlightenment in Fairfield, Iowa, waar studenten hoge niveaus van succes hebben aangetoond in academische vakken, kunst, en atletiek.

V: Mijn zoon is verstandig , maar doet er niets mee. Is de TM- techniek iets dat hem kan helpen het beter doen?

Dr Clark: Soms doen verstandige studenten het niet goed op school, omdat ze last hebben van stress, depressief zijn, of zich vervelen. Maar wanneer ze de Transcendente Meditatie techniek leren en regelmatig beoefenen, zijn de symptomen van stress, depressie en verveling verminderd. En omdat ze meer innerlijke helderheid, meer innerlijke vreugde ervaren, verbetert hun vermogen om anderen en hun omgeving te waarderen. Een echt verstandige student is niet alleen intelligent, het is niet alleen het intellect dat het voor een kind mogelijk maakt goed te presteren op school. Een volledig ontwikkelde student, een werkelijk gezonde en verstandige student is gezond, gelukkig en sociaal aangepast.

V: Mijn dochter is zwaarlijvig en ik ben bezorgd om haar gezondheid. Kan Transcendente Meditatie helpen?

Dr Clark: Obesitas is een groot gezondheidsprobleem bij kinderen en jongeren. Helaas is het uitgegroeid tot een epidemie in de afgelopen 20 jaar, en het heeft gevolgen op lange termijn voor de gezondheid. Obesitas bij kinderen is gerelateerd aan diabetes en hart- en vaatziekten op latere leeftijd.

Obesitas is gerelateerd aan zowel slechte eetgewoonten als aan een gebrek aan lichaamsbeweging. TM beoefenaars melden vaak dat ze zich meer in harmonie met hun lichaam voelen als ze eenmaal beginnen met mediteren. Dit komt omdat de Transcendente Meditatie techniek diepe rust biedt en stress op lost, en het is de vermoeidheid en de stress die de feedback berichten in lichaam en geest blokkeren. Als kinderen zich meer alert en helder voelen door regelmatige meditatie, hebben ze meer kans om gezondere voeding en activiteiten te kiezen.

Onderzoekstudies over de Transcendente Meditatie techniek tonen meer energie en een meer evenwichtige fysiologie. Bij regelmatige beoefening, vonden degenen die lethargisch waren de neiging om zich meer te gaan bewegen. Om deze redenen, kan het beoefenen van de Transcendente Meditatie techniek het belangrijkste zijn dat een kind met overgewicht kan doen voor zijn of haar gezondheid.