Dokters beantwoorden vragen: TM en Stress

Dokters Grosswald en Rector zijn experten in hun vakgebied met jarenlange ervaring rond het effect van TM op stress en het stress syndroom. Zij beantwoorden enkele veelgestelde vragen.

V: Ik wordt heel gespannen van dingen die voor andere mensen geen probleem zijn, zoals praten voor een groep of een deadline halen. Kan TM helpen?

Dr Grosswald: Wel, er is geen “stressmeter,” of standaard maat van stress. Wat iemand als stressvol beschouwt is stressvol voor die persoon, of het nu waar is voor iemand anders of niet, en je gevoeligheid voor stress hangt sterk af van je fysiologie. Met regelmatige beoefening van de Transcendente Meditatie techniek, neemt je tolerantie voor spanning toe, waardoor je er minder vatbaar voor wordt, bijna als een stress-vaccin.

V: Is er een onderzoek dat deze effecten aantoont?

Dr Grosswald: Onderzoek toont aan dat het Transcendente Meditatie programma effectief is in het verminderen van stress, angst en depressie, en zelfs van de symptomen van post-traumatische stress stoornis. Je zou kunnen denken aan stress als een continuüm, van het laagste niveau van stress tot post-traumatische stress-stoornis aan de hoge kant. De Transcendente Meditatie techniek heeft bewezen doeltreffend te zijn over het hele spectrum.

V: Hoe zit het met stress als gevolg van een tekort aan slaap? Ik heb bijna nooit een goede nachtrust. Kan de Transcendente Meditatie techniek helpen?

Dr Grosswald:De stress van het niet slapen accumuleert in de tijd. En zelfs als je af en toe een normale slaap krijgt, lost die slaap niet de opgebouwde spanning op van de dagelijkse druk van het leven. Het kan alleen de vermoeidheid van die dag neutraliseren. Dus vermoeidheid en stress stapelen zich op. Zelfs wanneer je op vakantie gaat duurt de ontspanning niet erg lang als je eenmaal terug bent in je gebruikelijke manier van leven. Dat is waarom iedereen behoefte heeft aan een manier om de opgehoopte vermoeidheid en stress van het dagelijks leven, die wordt verergerd door slaaptekort, te ontbinden.

Door de regelmatige beoefening van de Transcendente Meditatie techniek kun je die opgehoopte stress afwerpen. Uit onderzoek blijkt dat de regelmatige beoefening van Transcendente Meditatie de gezondheid verbetert, met inbegrip van psychologische welzijn. Onderzoekers schatten dat 70 tot 90% van de ziekten stress gerelateerd zijn, dus als je over een mechanisme beschikt om stress te verminderen, verbetert de algehele gezondheid en alle aspecten van je leven.

V: Is het een beetje stress niet een goede zaak? Stelt het ons niet in staat om dingen te doen die we anders niet zou kunnen, net als het halen van deadlines ?

Dr Grosswald: Soms kan een deadline de motivatie zijn om dingen gedaan te krijgen, maar het is echt een totale misvatting dat mensen beter presteren onder stress. In feite, de mensen die beter presteren onder druk zijn juist de mensen die dit soort situaties niet stressvol vinden. Met andere woorden, de druk is alleen maar stimulerend voor die mensen, als het stressvol zou zijn, zouden hun prestaties er door worden beïnvloed.

Als je erover nadenkt, wanneer heb je het meest kans om fouten te maken? Wanneer je moe bent, als je gespannen bent, en als je dingen te snel doet. Creativiteit komt vanuit een heldere geest die kalm en uitgerust is.

Er is niets mis met af en toe stress, maar chronische stress is slopend, en als je echt onder spanning staat, is het onwaarschijnlijk dat de creativiteit en de prestaties op hun best zullen zijn. De reden hiervoor is dat de natuur ons heeft voorzien van een overlevingsmechanisme dat de prefrontale cortex uitschakelt, het deel van de hersenen dat redeneert en analyseert,als we onder extreme stress komen te staan. En wat “het afsluiten van de hersenen ‘betekent is dat alle energie naar de spieren gaat, dat is de” vecht of vlucht’ reactie. Dat werkt prima als je wordt achtervolgd door een beer, maar voor het leven van elke dag, is activiteit in deze omstandigheid echt contraproductief. Er zullen altijd omstandigheden zijn waar je meer stress ervaart en situaties met meer druk. Maar je wil dat niet voortdurend in je dagelijkse leven hebben.

Integendeel, je wil dat de prefrontale cortex, het totale brein werkt. Dan kun je plannen maken, organiseren, strategieën bedenken, en je leven zo productief, effectief en creatief mogelijk maken. Wat de TM techniek doet, is de communicatie tussen de prefrontale cortex en de andere delen van de hersenen verhogen. De Transcendente Meditatie techniek breidt de hersenenfuncties uit. Stress doet precies het tegenovergestelde.

V: Ik neem ten minste eenmaal per jaar vakantie. De stress gaat voor een tijdje weg, maar zodra ik weer aan het werk ben,voel ik dat de druk zich opbouwt.

Dr Grosswald: De vakantie helpt om stress voor een korte periode te elimineren, maar het is niet voldoende om je te ontdoen van de opgehoopte spanning, het is alleen maar een tijdelijke oplossing. Wat we nodig hebben is iets dat ons in staat stelt om minder gevoelig voor stress te worden op een dagelijkse basis, zodat de spanning niet interfereert met onze activiteit en we van het leven kunnen genieten. Onderzoek toont aan dat het Transcendente Meditatie programma niet alleen de geest en het lichaam bevrijdt ven opgehoopte stress, na verloop van tijd helpt het om meer bestand te zijn tegen stress.

V: Van stress wordt gezegd dat het 90% van de ziektes veroorzaakt. Wat voor soort veranderingen treden op in het lichaam als gevolg van stress?

Dr Rector: Het is bekend, bijvoorbeeld, dat hormonen het immuunsysteem modelleren. Het immuunsysteem is je verdediging niet alleen tegen infectieziekten, maar ook tegen kanker. Slecht functioneren van het immuunsysteem kan ook bijdragen aan hart en vaatziekten, via mechanismen zoals een chronisch laag niveau van inflammatoire hyperactiviteit, wat kan bijdragen tot coronaire plaquevorming. Je zou dat kunnen zien als corrosie in de slagaders door overmatige hitte, bij wijze van spreken.

Wanneer het immuunsysteem constant onder druk staat en bedreigd wordt, en stress de overhand heeft, wordt het langzamerhand gestoord en verward, alsof het vervreemd van de systemen die het beoogt te beschermen. Zoals een goede agent op het slechte pad, verliest het de mogelijkheid om perfect waakzaam te zijn en het lichaam tegen echte bedreigingen te beschermen. Geleidelijk aan kan het zelfs agressief worden tegen zijn eigen lichaam. In eerste instantie in mindere mate, maar uiteindelijk is het mogelijk dat dit verergert. Auto-immuunziekte kan optreden als gevolg.

V: Een meer positieve kant, kunnen hormoonspiegels evenwichtiger geworden wanneer stress wordt verminderd door middel van de Transcendente Meditatie techniek?

Dr Rector: Ja, als het lichaam minder belast wordt als gevolg van de praktijk van Transcendente Meditatie, veranderen hormoonspiegels ook in de richting van minder stress. Als een krachtig middel tegen stress,resulteert de praktijk van de Transcendente Meditatie techniek in een herstel van de harmonie, integratie en evenwicht. Deze helende mechanismen functioneren op elk niveau van de complexe menselijke fysiologie. Zonder er over na te denken, wordt het hele organisme terug holistisch en evenwichtig geïntegreerd .

Dit gebeurt aan de bron op het stille niveau van de fysiologie. Daarom kan de TM techniek leiden tot genezing en re-integratie van de gehele fysiologie op een manier die anders niet beschikbaar is of verwacht kan worden van een andere stress management techniek. Dit is een buitengewone claim, maar het is meer dan gerechtvaardigd op basis van de overweldigende steun van meer dan veertig jaar wetenschappelijk onderzoek uit de hele wereld.

Sarina Grosswald, Ed.D., is een expert in cognitieve leerprocessen en heeft één van de eerste onderzoek verricht op de effecten van het Transcendente Meditatie programma bij kinderen met taalproblemen. Dr Grosswald en haar werk zijn uitgebreid aan bod gekomen in de amerikaanse media, met inbegrip van PBS en ABC News.

Steven Rector, M.D. is al 18 jaar chirurg bij de dienst spoedgevallen in verschillende ziekenhuizen. Hij geeft regelmatig lezingen over de combinatie van moderne en alternatieve geneeskunde