Dokters beantwoorden vragen: Transcendente Meditatie en Atherosclerose

Voor meer algemene info en wetenschappelijk onderzoek over het effect van tm op aderverkalking ga naar TM en aderverkalking

Dokters Schneider, Kaplan, Molina, en Krag zijn top experten op het gebied van hart-en vaatziekten, met jarenlange ervaring rond het effect van Transcendente Meditatie op Atherosclerose (aderverkalking). Zij beantwoorden enkele veelgestelde vragen.

Het gevolg van hoge bloeddruk gedurende vele jaren is meestal verharding van de slagaders (atherosclerose), wat leidt tot complicaties zoals beroerte en hartaanval. Is er bewijs dat de Transcendente Meditatie techniek atherosclerose kan verminderen?

Dr Kaplan: Uit een baanbrekende studie gepubliceerd in het tijdschrift Stroke bleek dat de dikte van de wand van de halsslagader, een waarschuwing voor de verharding van de slagaders, wordt verminderd met regelmatige beoefening van de Transcendente Meditatie techniek.

Hoe kan de Transcendente Meditatie techniek de fysieke risico factoren beinvloeden voor atherosclerose, zoals bloeddruk, het cholesterolgehalte, en insulineresistentie?

Dr. Molina De Transcendente Meditatie techniek, ook al is het een mentale techniek, brengt een unieke neuro-psycho-fysiologische toestand teweeg. Die veranderingen in de fysiologie leiden tot een daling van de cholesterol en een daling van de bloeddruk. Wanneer uw bloeddruk en uw cholesterol verlagen, verlaagt uw risico voor atherosclerose. Studies hebben aangetoond dat patiënten met hart-en vaatziekten die de Transcendente Meditatie techniek beoefenen minder met angina pectoris te maken hebben. Proefpersonen die de Transcendente Meditatie techniek beoefenen scoren ook beter bij inspanningstesten waaruit een verhoogde capaciteit om te oefenen blijkt, geassocieerd met een verlaagde ischemie of coronaire insufficiëntie.

Het is ook belangrijk om te erkennen dat een hoge bloeddruk, diabetes en het gebruik van tabak de drie belangrijkste risicofactoren voor hart-en vaatziekten zijn. Tevens is, een hoge bloeddruk de belangrijkste risicofactor voor een beroerte. Van de Transcendente Meditatie techniek is aangetoond dat zowel de systolische (bovendruk) als de diastolische (onderdruk) bloeddruk verlagen, maar in het bijzonder vermindert de systolische bloeddruk, die het meest gerelateerd is aan een verhoogd risico op een beroerte. Het is ook de systolische bloeddruk die niet goed reageert op de huidige farmacologische therapie voor hoge bloeddruk.

De Transcendente Meditatie techniek heeft ook aangetoond dat insuline-resistentie, die wordt beschouwd als een zeer belangrijke risicofactor voor diabetes, hypertensie en hart-en vaatziekten vermindert.

Dr Schneider: Het is waar dat atherosclerose wordt veroorzaakt door een groot aantal risicofactoren, zoals hoge bloeddruk, roken, hoge cholesterol, metabool syndroom of insuline resistentie. Daarnaast zijn er onderliggende biochemische onevenwichtigheden als gevolg van vrije radicalen of oxidatieve stress. Onderzoek heeft aangetoond dat chronische stress direct bijdraagt aan de ontwikkeling en progressie van atherosclerose en een verhoging van zowat elke andere risicofactor die hart-en vaatziekten veroorzaakt. De effecten van chronische stress worden gemedieerd door stresshormonen, zoals cortisol en door het sympathische zenuwstelsel, dat adrenaline en noradrenaline produceert.

Onderzoek op het Transcendente Meditatie programma heeft aangetoond dat het merendeel van de belangrijke risicofactoren voor atherosclerose-psychologische stress, hoge bloeddruk, roken, cholesterol, geoxideerde lipiden, en insuline resistentie vermindert bij regelmatige TM beoefening. Op het niveau van neurohormonen, zijn er reducties in stress-hormonen en het sympathische zenuwstelsel. De neuro-endocriene en cardiovasculaire veranderingen zijn waarschijnlijk het gevolg van een grotere orde en evenwicht in het centrale zenuwstelsel.

Naast de vermindering van de cardiovasculaire risicofactoren, heeft onderzoek een vermindering van de vernauwing van de slagaders aangetoond (regressie van atherosclerose), verminderde hypertrofie van het hart (linker ventrikel hypertrofie) en vermindering van de sterfte aan hart-en vaatziekten en andere oorzaken. Dus dit is een gerenommeerde reeks van gebeurtenissen, waarbij het proces van transcenderen door middel van de Transcendente Meditatie techniek leidt tot meer gezondheid van het hart.

Ik dacht dat het verharden van de slagaders vooral het gevolg was van genetische factoren en dieet. Hoe kan de praktijk van TM dan atherosclerose verminderen?

Dr Krag: Je hebt gelijk als je zegt dat genetische factoren erg belangrijk zijn, maar het is een medisch feit dat de meeste mensen niet zo lang leven als genetisch mogelijk zou zijn. In plaats daarvan sterven ze jaren eerder. Het voedsel dat je eet is belangrijk, maar even belangrijk is hoe je lichaam dat voedsel in het metabolisme op neemt.
Bijvoorbeeld, stel je een maaltijd voor die perfect gezond is in elk opzicht. Op één dag zit je te eten terwijl je rustig bent en je gelukkig voelt, omringd door liefdevolle familie en vrienden. Een andere dag eet je precies hetzelfde eten, maar je bent moe, bezorgd, boos en omgeven door tweedracht. Voor zover je lichaam betreft, is het niet dezelfde maaltijd en zullen de voedingsstoffen anders worden gemetaboliseerd. Het is duidelijk dat alleen dieet niet de sleutel is. De Transcendente Meditatie techniek produceert een toestand van rust die we met ons meedragen. Dan zullen we niet alleen voedsel beter opnemen, maar kunnen we ook alles wat via de zintuigen binnen komt beter ’verteren’.

Moet ik mijn dieet niet veranderen om enige verbetering te krijgen?

Dr Schneider: Nee, uit onderzoek bleek dat proefpersonen die de Transcendente Meditatie techniek beoefenen een vermindering van de coronaire risicofactoren ervaren, zonder enige wijziging in dieet of levensstijl. Natuurlijk, het is altijd het beste om gezond voedsel te kiezen voor een betere gezondheid en een lang leven.

Dr Molina: Nee, er zijn geen dieetvoorschriften voor de praktijk van de Transcendente Meditatie techniek. Het wijzigen van uw dieet is geen vereiste voor het Transcendente Meditatie-programma, noch is het een vereiste om de voordelen vermeld in onderzoeken te verkrijgen. Het is echter altijd verstandig voor patiënten om regelmatige maaltijden te eten en gezonde, vers bereide voedingsmiddelen, met name vers fruit, groenten, noten en volle granen.

Zou u de Transcendente Meditatie techniek aanraden om de risicofactoren voor een hartaanval en beroerte te helpen verminderen?

Dr Molina: Eigenlijk, beveel ik de Transcendente Meditatie techniek voor iedereen aan, want je hoeft niet ziek te worden om te mediteren.

Er zijn studies die aantonen dat de Transcendente Meditatie techniek levensduur verhoogt en cardiovasculair overlijden verlaagt, dit in vergelijking met groepen die niets deden, reguliere medische zorg kregen of andere ontspanningstechnieken beoefenden. Ook vermindert de TM-techniek de risicofactoren voor hart-en vaatziekten en beroerte.

De Transcendente Meditatie techniek is een zeer eenvoudige mentale techniek, en als regelmatig beoefend, wordt het geassocieerd met een afname van de bloeddruk, een verbeterde neuro-fysiologische integratie en endocriene integratie. Het is een proces waardoor een hoge bloeddruk verlaagt, atherosclerose vermindert en je tegelijkertijd meer wakker, alert, helder en gelukkig bent.