Dokters beantwoorden vragen: TM en stoppen met roken

James Krag, MD, is lid van de American Psychiatric Association, en voorzitter van de Psychiatrische Vereniging van Virginia. Hij is momenteel medisch directeur van Liberty Point, een residentiële behandeling voor adolescenten met psychiatrische problemen.

Robert Schneider, MD, heeft meer dan $ 20 miljoen aan subsidies van de National Institutes of Health(NIH) voor zijn baanbrekend onderzoek naar natuurlijke benaderingen van hart-en vaatziekten gekregen. Dr Schneider is de auteur van Total Heart Health en 100 medische onderzoeks publicaties. Hij is te zien in meer dan 1.000 berichten in de media, waaronder CNN Headline News, The New York Times en Time Magazine.

V: Een van de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten is het roken van sigaretten. Wat kan de Transcendente Meditatie techniek doen om mensen te helpen stoppen met roken?

Dr Schneider:Roken is inderdaad een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, voor longkanker en voor vele andere aandoeningen die sterfte, ziekte en invaliditeit veroorzaken. Het wordt vandaag zelfs als de belangrijkste oorzaak van sterfte beschouwd door de Chirurg Generaal van de Verenigde Staten.Eigenlijk is het moeilijk voor artsen om hun patiënten zover te krijgen dat ze stoppen met roken. Van het Transcendente Meditatie programma echter is aangetoond dat het zeer effectief is om mensen te helpen te stoppen met roken.

In een meta-analyse, of studie, van alle beschikbare onderzoek naar stoppen met roken gepubliceerd in de Alcohol Treatment Quarterly en het Journal of Health Promotion, was de Transcendente Meditatie techniek twee keer zo effectief in het helpen van mensen om te stoppen met roken als de andere behandelingen, waaronder farmacologische therapie, individuele begeleiding en zelfhulp kits. Dit resultaat is zeer belangrijk voor de 25-30% van de bevolking die vandaag roken.

V: Zelfs als ik de Transcendente Meditatie techniek zou leren, moet ik dan nog altijd niet moeite doen om te stoppen met roken?

Dr Krag: Ik verwacht niet dat TM instructeurs je ooit instructies zullen geven over het stoppen met roken. Ze leren je Transcendente Meditatie. Echter, door het regelmatig beoefenen van de Transcendente Meditatie techniek, verwacht ik dat je gewoon niet zo geïnteresseerd zult zijn in roken. Gewoon regelmatig mediteren en zie wat er gebeurt. Ik voorspel dat je aangenaam verrast zult zijn

V: Ik wil twee kopjes koffie drinken in de ochtend. Moet ik stoppen om het Transcendente Meditatie programma te leren?

Dr Krag: Nee, maar het is raadzaam te wachten tot na het mediteren om de koffie te drinken. Na verloop van tijd zal je het niet meer zo ‘noodzakelijk’ vinden of minder willen drinken, niet alleen in de ochtend, maar ook gedurende de dag.