zwaarlijvigheid

Dr. Sandeep is een medisch expert met jarenlange ervaring rond de effecten van Transcendente meditatie op zwaarlijvigheid. Hij beantwoord hier enkele veelgestelde vragen

Ik ben één van die mensen die verdikt door gewoon al te kijken naar voedsel. Hoe kan TM me helpen gewicht te verliezen?

Dr. Sandeep Chaudhary: Veel mensen hebben problemen om honger en eetlust te beheersen, en de wetenschap legt uit dat hier hormonale redenen voor zijn. De afscheiding van veel van deze hormonen wordt rechtstreeks beïnvloed door stress. Onder stress verliest men de natuurlijke intuïtie om te weten wat het lichaam nodig heeft en wat niet. De Transcendente Meditatie techniek stelt mensen in staat een toestand van mentale en fysieke balans te creëren, waar men de voedingsmiddelen die het lichaam nodig heeft natuurlijk begint verlangen. Wanneer het lichaam krijgt wat het hunkert, leidt dit een meer evenwichtige eetlust.

Heeft stress een effect op overgewicht?

Dr. Sandeep Chaudhary:Stress speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van obesitas. Het hormoon cortisone bijvoorbeeld wordt vrijgegeven als reactie op stress. Cortisol verhoogt de resistentie tegen insuline en insuline is een hormoon dat leidt tot gewichtstoename en het vasthouden van gewicht. Als de insulineresistentie is toegenomen, moet het lichaam meer insuline afscheiden om het voedsel dat je verbruikt te metaboliseren. Dus als je hogere cortisone niveaus hebt, dan heb je meer insuline resistentie, die op zijn beurt de oorzaak is van gewichtstoename. Verschillende studies hebben aangetoond dat door beoefening van de TM techniek stress vermindert en cortisone gehaltes significant dalen.

Is wat, wanneer en hoeveel ik eet niet belangrijker dan het beoefenen van TM?

Dr. Sandeep Chaudhary:Ja, natuurlijk, wat je eet en de kwaliteit van het voedsel dat je eet zijn zeer, zeer belangrijk voor uw gezondheid. Echter, wanneer mensen een lager stressniveau te ervaren, zijn ze beter in staat om het voedsel en de hoeveelheid voedsel te kiezen dat spontaan zal voldoen aan hun natuurlijke metabole behoeften. Onderzoek heeft aangetoond dat de TM techniek de meest effectieve stress management techniek is die er beschikbaar is.

Ik krijg honger tussen maaltijden. Zal TM me helpen om honger te weerstaan?

Dr. Sandeep Chaudhary:Ik denk niet dat het een kwestie van zich verzetten tegen de honger, want over het algemeen als mensen zich beginnen verzetten tegen iets, gaat hun aandacht daar naartoe en hebben ze de neiging om het nog meer te verlangen. Een veel voorkomend probleem dat mensen met gewichtsproblemen opmerken is dat wanneer ze beginnen te beperken wat ze eten door een dieet, ze het voedsel dat ze proberen te vermijden juist meer gaan verlangen. Ik zou juist zeggen dat de TM-techniek de nood om honger te weerstaan vermindert, door meer evenwicht in de eetlust te brengen en meer in contact te komen met de ware behoeften van je lichaam. Dit resulteert in een natuurlijke vermindering van de hoeveelheid voedsel die men inneemt. De TM-techniek vermindert stress en brengt meer evenwicht in je lichaam en geest zodat men spontaan de juiste voedingsmiddelen, op de juiste momenten van de dag, in de juiste hoeveelheden begint te eten, zonder honger te weerstaan.

Dus het gebeurt spontaan, het is niet iets wat je jezelf moet opdwingen om te doen?

Dr. Sandeep Chaudhary:Ja, absoluut. Uit onderzoek blijkt dat met andere schadelijke gewoonten, zoals roken, veel mensen die met de Transcendente Meditatie techniek beginnen spontaan stoppen met roken, in plaats van over te gaan op nicotinepleisters. Op een gelijkaardige manier kan een persoon spontaan en natuurlijk stoppen met overeten, wat niet in overeenstemming is met wat het lichaam nodig heeft.