Dokters beantwoorden vragen: TM en insomnia

Drs Crag en Grosswald, top experts in hun gebied met jarenlange ervaring op gebied van de effecten van TM op insomnia, beantwoorden enkele veelgestelde vragen.             

Ik heb de neiging om wakker te worden in het midden van de nacht. Soms ben ik bezweet of erg opgewonden. Zal het beoefenen van de Transcendente Meditatie techniek me helpen om ’s nachts te slapen?

Dr Krag: Er zijn vele redenen voor slapeloosheid, maar de meest voorkomende oorzaak is angst en stress. Uiteraard is het mogelijk dat zelfs sommige beoefenaars van de Transcendente Meditatie techniek nog af en toe een probleem zullen hebben met slapeloosheid. Aangezien de TM techniek echter stress helpt verminderen vinden de meeste mensen met slapeloosheid die het Transcendente Meditatie programma leren dat hun probleem minder en minder wordt.

Als ik in een stoel zit en mijn ogen sluit, ik val meteen in slaap. Wat goed zou TM me doen?

Dr Krag: “.’Dit is gewoon een indicatie dat u behoefte heeft aan rust en waarschijnlijk een slaaptekort. De Transcendente Meditatie techniek zorgt voor een diep niveau van rust en na verloop van tijd zal het u helpen bij het afwerken van tekort aan slaap waardoor je het gevoel krijgt helderder en energieker te zijn tijdens de dag.

Hoe zit het met stress als gevolg van slaaptekort? Ik heb bijna nooit een goede nachtrust. Kan de Transcendente Meditatie techniek helpen?

Dr Grosswald: Het is interessant dat je dit vraagt want uit onderzoek blijkt dat de Amerikanen het grootste slaaptekort in de wereld hebben. De stress van het niet slapen accumuleert in de tijd.

En zelfs als je af en toe voldoende slaap krijgt, lost die slaap niet de opgebouwde spanning op. Het kan alleen de vermoeidheid van vandaag neutraliseren. Dus vermoeidheid en stress stapelen zich op. Zelfs wanneer je op vakantie gaat, duurt de ontspanning niet erg lang als je eenmaal terug bent in je gebruikelijke manier van leven. Dat is waarom iedereen behoefte heeft aan een manier om de opgehoopte vermoeidheid en stress van het dagelijks leven, die wordt verergerd door slaaptekort, te neutraliseren.

Door de Transcendente Meditatie techniek op een regelmatige basis te beoefenen kan je jezelf bevrijden van al die opgehoopte stress. Uit onderzoek blijkt dat de regelmatige beoefening van Transcendente Meditatie de gezondheid verbetert, met inbegrip van psychologisch welzijn. Onderzoekers schatten dat 70 tot 90% van de ziekten stress gerelateerd zijn, dus als je over een mechanisme beschikt voor het verminderen van stress, verbetert de algehele gezondheid en alle aspecten van je leven.

Sarina Grosswald, Ed.D., is een expert in cognitieve leerprocessen en heeft één van de eerste onderzoek verricht op de effecten van het Transcendente Meditatie programma bij kinderen met taalproblemen. Dr Grosswald en haar werk zijn uitgebreid aan bod gekomen in de amerikaanse media, met inbegrip van PBS en ABC News.
James Krag, MD, is voorzitter van de Psychiatrische Vereniging van Virginia, een staat in de V.S. met 8 miljoen inwoners. Hij is momenteel medisch directeur van Liberty Point, een residentiële behandeling voor adolescenten met psychiatrische problemen.Hij is ook universitair professor bij de afdeling Psychiatrie Geneeskunde aan de Universiteit van Virginia in Charlottesville. Dr Krag geeft regelmatig voordrachten op het gebied van ontwikkeling van het kind, drugsgebruik, angststoornissen, en psychiatrische zorg voor kind, adolescent en familie.