Dokters beantwoorden vragen: TM en depressies

Dr. James Krag, MD, is medisch directeur van Liberty Point, een residentiële behandelings kliniek voor adolescenten met psychiatrische problemen. Hij is voorzitter van de Psychiatrische Vereniging van Virginia, een staat in de V.S. met 8 miljoen inwonders. Dr. Krag heeft jarenlange ervaring met het effect van de Transcendente Meditatie techniek op depressies.

V: Ik zit zowieso al veel te veel niets te doen. Hoe kan het beoefenen van de Transcendente Meditatie techniek mij helpen?

Dr Krag: de Transcendente Meditatie techniek heeft de neiging om te produceren wat het meest nodig is in onze levensbalans. Het heeft een gezond “normaliserend” effect. Dus voor mensen die te inactief zijn, zal de regelmatige beoefening van TM tot een neiging voor meer activiteit leiden. Aan de andere kant, als je op een ongezonde mate actief bent dan zal regelmatige TM praktijk tot een meer evenwichtige levensstijl leiden. In mijn ervaring hebben degenen die regelmatig de Transcendente Meditatie techniek beoefenen een meer stabiel niveau van zowel stemming als activiteit.

V: Als ik de Transcendente Meditatie techniek beoefen, zal ik dan nog steeds antidepressiva moeten nemen?

Dr Krag: Mensen met een depressie die antidepressiva moeten nemen kunnen zeker profiteren van de Transcendente Meditatie techniek. De voordelen van TM zijn cumulatief en geleidelijk. . . overhaast het niet. Het is belangrijk om de hersenfysiologie te normaliseren. Ga door met uw medicijnen en uw meditatie en later, na een periode zonder depressie kan u ervoor kiezen om uw arts te raadplegen over de mogelijkheid om medicatie af te bouwen. Ik stel voor dat u altijd uw arts raadpleegt over uw medicatie en niet op uw eigen stopt.

V: Ik krijg ernstige episodes van depressies om de paar jaar. Zal de Transcendente Meditatie techniek deze kunnen voorkomen?

Dr Krag: Transcendente Meditatie heeft de neiging een balancerend effect te hebben. We kunnen niet met zekerheid zeggen dat TM alle episodes van depressie zal voorkomen, maar onderzoek laat toch zien dat TM helpt om de stemming te stabiliseren en de gezondheid te verbeteren. Dus het is het proberen waard. Ik ken zeker wel mensen die een vermindering van hun depressieve episodes hadden na het leren van TM.

V: Als ik mijn ogen sluit, mijn geest gevuld is met gedachten over de dingen die ik moet doen of over problemen die ik heb. Ik kan niet stoppen met deze gedachten, dus hoe kan ik ooit met succes de Transcendente Meditatie techniek beoefenen?

Dr Krag: Dit is geen probleem, omdat we in de praktijk van de Transcendente Meditatie techniek niet ingaan tegen deze natuurlijke neiging van de geest actief te zijn. Met de TM techniek begeleiden we de geest naar meer verfijnde of rustigere niveaus van activiteit en dit leidt de fysiologie tot zeer diepe rust. Het is eenvoudig en natuurlijk. En onderzoek heeft aangetoond dat wanneer mensen deze ervaring van rustige alertheid op een dagelijkse basis hebben, ze van nature uit zich rustiger voelen, helderder en meer geconcentreerd in hun activiteit.