Dokters beantwoorden vragen: Transcendente Meditatie en angst

Voor algemene informatie en het wetenschappelijk onderzoek rond het effect van TM en angst ga naar angst

Dokters James Krag en Jim Brooks, beide specialisten in hun vakgebied met jarenlange ervaring rond het effect van Transcendente Meditatie op angst en angststoornissen, beantwoorden enkele veelgestelde vragen.

Ik word nerveus in bepaalde situaties, zoals wanneer ik een presentatie moet geven op het werk. Is de Transcendente Meditatie techniek iets dat mij hierbij kan helpen?

Dr Krag: De angst voor spreken in het openbaar is een wijdverspreide angst en leidt tot de paniek gevoelens die fysiologisch identiek zijn aan de “vecht-of-vlucht’ reactie. De Transcendente Meditatie techniek levert de fysiologische tegenpool van de vecht-of-vlucht stress respons. Omdat de TM mediterende meer en meer gewend raakt aan deze rustige toestand, kunnen we voorspellen, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, dat de angst geleidelijk zal verdwijnen.

Dr Brooks: De Transcendente Meditatie techniek laat lichaam en geest tot rust komen, wat resulteert in een vermindering van stress. Een van de beste studies die laat zien hoe TM stress vermindert is een meta-analyse die één van de meest geaccepteerde testen om spanning te meten, de Spielberger State-Trait Anxiety Inventory, gebruikt. In een studie gepubliceerd in het Journal of Clinical Psychology, vergeleken onderzoekers Transcendente Meditatie met diverse andere ontspanning technieken, waaronder progressive muscle relaxation, EMG Biofeedback, Herbert Benson’s Relaxation Response en andere meditatietechnieken. Uit deze studie blijkt dat TM ongeveer twee keer zoveel effectiever is om stress te verminderen dan de andere onderzochte methoden.

Volgens deze meta-analyse van alle stress management programma’s beschikbaar op het moment van de studie, is de Transcendente Meditatie techniek het meest effectieve programma bij uitstek om stress te verminderen. Als gevolg van deze en andere studies waaruit de effectiviteit van TM voor het verminderen van stress blijkt, zijn veel artsen steeds vaker geneigd TM voor te schrijven als een effectief stress management tool. Omdat het beoefenen van TM mensen het gevoel geeft rustiger te blijven in stressvolle situaties, betekent dat voor velen ook dat ze veel minder angstig zijn bij het geven van een presentatie.

Met de blijvende praktijk van het Transcendente Meditatie programma, zal u zich minder en minder angstig voelen, het ontwikkelen van een stabiele innerlijke rust kan dan een buffer zijn tegen anders stressvolle ervaringen.

Ik ben voortdurend onder druk thuis en op het werk, en mijn vrienden zeggen dat ik gestresst ben. Kan de Transcendente Meditatie (TM) techniek mij helpen?

Dr Brooks: Twintig procent van de bevolking heeft een angststoornis. Stress ontstaat wanneer een persoon niet in staat is om te gaan met problemen. Omdat men niet in staat is daaraan het hoofd te bieden, leidt de daaruit voortvloeiende angst mensen tot zelfmedicatie op verschillende manieren: eten, tv, alcohol, sigaretten, drugs, en koffie zijn veel voorkomende voorbeelden. Echter, deze methoden zijn een kortzichtig en maladaptieve poging om de spanningen in het leven te verminderen, omdat ze niet helpen om beter te functioneren, integendeel, zij verergeren op den duur het aanpassingsvermogen van een individu. Dus we komen in een vicieuze cirkel van stress, waarbij zelfmedicatie als gevolg van het niet in staat zijn om te gaan te gaan met stress, ons vermogen daartoe nog verslechtert, en ervoor zorgt dat we meer van de zelfmedicatie nodig hebben.

De Transcendente Meditatie techniek doorbreekt deze vicieuze cirkel van stress. Bij het beoefenen van de TM-techniek, zit een persoon comfortabel in een stoel gedurende 20 minuten twee keer per dag, sluit de ogen, start het proces, en begint te ervaren dat de geest rustiger wordt, kalm en ontspannen. Terwijl de geest tot rust komt bereikt hij de bron van het denkproces, het bewustzijn zelf. In deze toestand van alerte rust is het lichaam in een diepe rust en de geest is volledig alert. De diepe fysiologische rust lost stress op. Als gevolg van het rustig worden van de geest, melden mensen dat ze minder stress voelen van de druk thuis en op het werk.

Ik ben zo angstig, wat als ik niet lang genoeg kan stil zitten om te mediteren?

Dr Brooks: De ervaring van de alerte rust is prettig en comfortabel, en dit stelt u in staat om rustig te blijven zitten gedurende twintig minuten twee keer per dag. Bij regelmatige beoefening, lost dit programma cumulatief stress op, en met de tijd, ervaar je minder en minder stress en nervositeit. Als een natuurlijk gevolg van deze vermindering van stress, komt de geest tot rust als je mediteert en voel je niet langer de behoefte om op te staan en te bewegen. De directe ervaring van stilte en vrede maakt dat die gevoelens van onrust verdwijnen.

Bij voortzetting van de praktijk, gaat angst steeds minder een rol spelen in het leven van een persoon, het individu is in staat om betere beslissingen te nemen met betrekking tot de dagelijkse activiteiten, omdat hij of zij beter in staat is om te gaan met stress. Dus, met de tijd, wordt men meer en meer vrij van stress. Het leuke van de TM-techniek is dat zelfs als mensen zeer angstig zijn, ze nog steeds in staat zijn om gemakkelijk en moeiteloos mediteren. In tegenstelling tot andere meditatietechnieken waarbij vaak concentratie nodig is, is TM een eenvoudige, natuurlijke techniek die geen inspanning vereist.

Zal het me juist niet meer angstig maken als ik mezelf dwing om stil te zitten en te mediteren?

Dr Krag: Onderzoek heeft uitgewezen dat sommige vormen van “ontspanning technieken” er inderdaad toe leiden dat een persoon met een angststoornis nog meer angstig wordt. Met Transcendente Meditatie echter is de ervaring van duizenden mensen met angst, gedurende vele jaren, dat de techniek hun angst doet afnemen. Met de juiste begeleiding van de TM-instructeur, zijn zij in staat om een gevoel van rust te ervaren die voor hun vrij uitzonderlijk en prettig is. Als je in staat bent een gedachte te denken, kan je de Transcendente Meditatie techniek leren.

V: Ik ben zo druk bezig dat zelfs al zou ik de Transcendente Meditatie techniek leren, ik bang ben dat ik het nooit zou doen.

Dr Brooks: Ieder van ons neemt de tijd om onze batterijen op te laden. Ieder van ons neemt tijd om te slapen, te eten, elke dag te douchen. De Transcendente Meditatie techniek is een programma om te voorkomen dat stress zich langzaam zal ophopen in de tijd, en om te voorkomen dat deze stress uw vermogen om te functioneren en te genieten van het leven zal aantasten. Het is een manier om lichaam en geest op een zeer diep niveau van rust te krijgen zodat je in toenemende mate ongevoelig wordt voor stress. Het leven wordt een groeiproces waar u zich in nieuwe ervaringen kan verheugen, want je bent in staat om ze gemakkelijk te beheren. Als een gevolg van voldoende rust krijg je meer energie en verbetert de integratie van lichaam en geest. De korte tijd die nodig is om elke dag te investeren in mediteren is de moeite waard.

Jim BrooksJim Brooks MD is een arts die gespecialiseerd is in de psychiatrie. Dr Brooks is afgestudeerd aan de Wayne State University School of Medicine in Detroit, en voltooide zijn psychiatrische residentie-programma aan de Universiteit van Colorado Medical Center. Hij is momenteel lid van het personeel van verschillende centra voor geestelijke gezondheidszorg in het zuidoosten van Iowa, en heeft een eigen psychotherapie praktijk in Fairfield, Iowa. Dr Brooks publiceerde een onderzoek over de voordelen van Transcendente Meditatie in de behandeling van Post Traumatische Stress Stoornis (Journal of Counseling and Development, 1985).

James Krag, MD, is lid van de American Psychiatric Association, en voorzitter van de Psychiatrische Vereniging van Virginia. Hij is momenteel medisch directeur van Liberty Point, een residentiële behandeling voor adolescenten met psychiatrische problemen. Hij is universitair professor bij de afdeling Psychiatrie Geneeskunde aan de Universiteit van Virginia in Charlottesville. Dr Krag geeft regelmatig voordrachten op het gebied van ontwikkeling van het kind, drugsgebruik,  angststoornissen, en psychiatrische zorg voor kind, adolescent en familie.

Naar de pagina over TM en angst